Ana içeriğe atla

Bir Başka Faust - Dina & Daniel Nayeri | Kitap Yorumu #12 |

**Tanıtım**Klasik bir edebiyat eserinden çağdaş bir başyapıt yaratmak...

Daniel ve Dina Nayeri kardeşlerin, yayımlandığı her ülkede büyük yankı uyandıran "Bir Başka" serisi, dünya edebiyatına mal olmuş klasik eserlerin modern çağa uyarlanarak yeniden yorumlanmasından doğan sıra dışı bir edebiyat projesi. Bu projenin ilk meyvesi ise Goethe'nin ölümsüz eseri Faust'tan esinlenerek kaleme alınmış Bir Başka Faust...

Bir Başka Faust, şeytanla bahse giren insanoğlunun zaaflarını, hırslarını, sırlarını ve sınırlarını gözler önüne seren esrarengiz bir kurguyla buluşturuyor okurlarını.

"Yetenekli" çocukların hayatlarını cehenneme çeviren Marlowe Okulu'na hoş geldiniz! Aynı gece, dört ayrı şehirde, dört çocuk ortadan kaybolur. Aradan yıllar geçse de onları ne gören olur ne de onlardan bir haber alan... Ta ki bu seçilmiş çocuklar genç, tuhaf ve bir o kadar güzel bir kadın olan Madam Vileroy ile birlikte New York'taki özel bir partide ortaya çıkana kadar. Madam Vileroy'un "Faust"lar olarak adlandırdığı bu gençlerin insanüstü yetenekleri ve gizemli yaşam öyküleri, yeni kaydoldukları Marlowe Okulu'na, onlardan önce ulaşmayı başarmıştır.

Madam Vileroy tarafından bu gençlere bahşedilen yetenekler, onların Marlowe'da kısa sürede sivrilmelerine sebep olur. Hile yapmak, çalmak, yalan söylemek ve zaman-mekan kavramlarıyla oynamak gibi konularda özel meziyetleri olan bu gençlerin yapamayacakları şey yoktur. Ancak, Madam Vileroy'un sunduğu bu özel güçlerin gittikçe karanlıklaşmaya başlayıp daha karmaşık bir hal almasıyla işlerin rengi değişir. Amaçlarına ulaşmak için şeytanla pazarlığa oturmuş lanetli bedenlerin açığa çıkardığı bazı şok edici sırlar, affedilmesi güç günahlardan bile daha korkutucudur.

İnsanların ruhunu mesken tutan yüzyıllık bir dilemma, yepyeni bir anlatım biçimi ile günümüz dünyasına taşınarak, ürpertici bir okuma deneyimi sunuyor.Türkçe (Orijinal Dili:İngilizce)
408 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm 
İzmir, 2013
ISBN : 9786058629165


***Yorum***


Bir Başka Faust ile uzun zamandır kesiştiğimiz itirafını yaparak söze başlamak istiyorum. 

Birileri okurken görmüş ve istemiş fakat türlü aksiliklerden dolayı yine ertelenmiş bir kitaptı benim için. Sonunda okuma fırsatı bulduğuma bayağı seviniyorum açıkcası. 
Gothic edebiyat tarzında duran ve klasikleşmiş eserlerin yer yer rüzgarlarını taşıyan bir kitap. 
Kapağı bana; Alacakaranlık, Muhteşem Yaratıklar'ın film afişi baskılı kapağını andırdığı için ''young adult'' olacağını düşündürttü. Ki doğru düşündürtmüş.



Olay sinsi Madam Vileroy'un tatminsizlik ve kibir dolu 5 çocuğu sözde evlat edinmesiyle başlıyor. Valentin, Christian, Victoria , Belle ve Bicé..
Bicé ve Christian'ın başlarda pek rolleri olmasa da kitabın kapanışını bu ikili yapıyor. 
Zaten kitabın ilk 180 sayfa durağan ilerlediğini ve daha sonra taşların yerine oturmaya başladığı düşünülürse Bicé ve Christian tam doğru yerde başrol oluyorlar.

Victoria, bir hilekar. Düşünce okuma özelliği var. Ve deli dehşet hırslı. Madam Vileroy'dan sonra gelen Faust. Hatta yılan. Pis.



Valentin, aslında Valentin'in hep iyi tarafa geçeceğini düşünmüştüm. Çünkü kitabın bazı noktalarında bu konuda sinyal veriyor gibiydi. Ama Christian'a yaptıklarını öğrendikten sonra.. Üzgünün Valentin seninle bir geleceğimiz olamaz. Adadan ayrılıyorsun.

Belle, adeta bir Dorian Gray! desek hiç yanlış olmaz. O bir Dorian. Dorian'ın şansı onun lanetiydi. İşte aynen öyle bir durum.

Bicé, tüm hikayenin esas kızı desem yeridir. 23 dil biliyor. Evet şimdi böyle söyleyince diğerlerine göre vasıfsız oldu ama onun sahnesi sonlarda.



Christian, o bir hırsız. Ama eşya çalmıyor. Mesela bir yarıştasınız ve en iyi koşucusunuz arkanızda Christian geliyor ve size sadece hafif bir temasta bulunup geçiyor. Daha sonra koşamamaya başlıyorsunuz. İşte Chris, sizin koşma yeteneğinizi çaldı.

Ve Madam Vileroy, şeytan görsün yüzünü derim ama aynaya bakması, şeytanla karşılaşmasına eş değer.

En başında yeteri kadar akıcı gelmese ve bölümlere ayrılsa bile sonlara doğru toparlayan bir kitap. Aslında kitap sonlara doğru bayağı toparladı ki ben ağzım açık okudum.
Enteresan bir kurguydu. Yani gerçek ''Faust''a göre gayet young adult versiyonuna geçebilmişti. 




Ben sevdim.
 Ve sonunu o kadar güzel toparladı ki kitap birden 10/2'den 10/5'e fırladı.
Bu kitaba ben 10/5 vermek istiyorum. Hatta 10/5,25 felan.

Öpücükler xoxo
Not : Delidolu yayınlarına teşekkürler!




















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Durkheim Öldü! - Arthur Asa Berger | Kitap Yorumu #52

***Tanıtım*** 1910 yılında, Londra'da, dönemin önde gelen sosyologlarının ve politik aktivistlerinin bir araya geleceği bir konferans toplanacaktır. "Toplumsal İlerleme" teması etrafında gerçekleşecek konferans Londra basınında günler öncesinden yankı bulmuş, gazete sütunlarında konuşmacıların fotoğrafları ve teorik yaklaşımlarını anlatan makaleler arz-ı endam eylemektedir. Fakat konferansa günler kala, tüm zamanların en ünlü dedektifi Sherlock Holmes'ün Baker Sokağı'ndaki evinin kapısı bir kadın tarafından çalınır. Artık yumrukların konuştuğu bir kavgayı ve mücevher hırsızlığını içine alan bir gizem, Holmes ve kadim dostu Dr. Watson tarafından çözülmeyi beklemektedir. İnsan eylemlerini açıklama amacındaki sosyal teori, bu sefer bizzat eylemlerin nedeni olmuştur. Holmes bizzat sosyal teoriyi soruşturmaya başlar, sorguladığı kişiler ise bu teorilerin yaratıcılarıdır: W. E. B. Du Bois, Emile Durkheim, Sigmund Freud, Vladimir Lenin, Georg Simmel, Beatrice Webb ve M

Buz Ateşi - Amanda Hocking (Kanin Günlükleri #1) | Kitap Yorumu #36

***Tanıtım*** Fantastik / Kurgu / Yabancı Orijinal İsim:  Frostfire (İngilizce) Sayfa sayısı:  328 Ebat:  13.8x21 cm Yayın Tarihi:  Mart 2016 ISBN:  978-605-09-2568-5 Buzlar ülkesi Kanada’nın derinliklerinde, troll kabilelerinin en güçlüsü Kaninler hüküm sürüyor. Uzun sarı saçları ve mavi gözleriyle Kaninler arasında hemen göze çarpan, on dokuz yasındaki Bryn, kabilesinden dışlanmış bir melez ve tek isteği, kralın seçkin muhafızlar ordusunda  kendine bir yer edinebilmek... Aşkları için seçkin konumlarından feragat eden anne babasının aksine, Byrn ülkesine ve halkına hizmet etmek, isinde en iyi olabilmek için her şeyden vazgeçiyor. Bryn’in bir de gizli bir amacı var: babasının canına kast eden eskinin muhafızı, şimdinin haini yakışıklı Konstantin’den intikamını alabilmek. Byrn’ın soluk kesen “Kanin Günlükleri” macerası Buz Ateşi ile alev alıyor. ***Yorum*** ''Demek biz...'' Duraksayıp dudaklarını yaladı. ''İnsan değiliz, öyle mi? Hayır, puma ile aslan ar

Ev Kızı Evren - Filiz Şakar | Kitap Yorumu #38

***Tanıtım*** Kitaplar, gizem ve cinayet; mükemmel birleşim. -Tess Gerritsen- Tess Gerritsen Ev Kızı Evren'in karakterlerinden biri, üstelik bu kitap için sarfettiği övgü dolu sözcükler kapakta yer alıyor. Ev Kızı Evren -Wattys 2015 Kazananı - 56 hafta boyunca Macera Kategorisi birincisi olarak kaldı - 54 bin yorum, 107 bin oy aldı. Salata yaparken bıçağı ne kadar hızlı kullandığınızla övündünüz mü hiç? Övünün ! Ya da beşinci katta cam silerken en uzak noktayı bile pırıl pırıl yapabilmek için ne kadar güç sarf ettiğinizi fark ettiniz mi? Edin! Peki, halıya dökülen mürekkebi nasıl çıkaracağınızı biliyor musunuz? Bilin! Bütün bunları bilince bir ev kızının neler yapabileceğine hayret etmeyeceksiniz. Ev Kızı Evren polisiye bir olayı mizahi diliyle anlatırken, heyecanla kalkıp en yakındaki tavayı sapından sıkıca kavramanızı sağlayabilir. Ve sıradan bir tavayla, bir kahraman yaratmış olabilir…  "Ben bir masal kahramanı değilim. Hiçbir zaman da olmayacağım. Ben bir ev kızıyım. Ger